tiistai 14. heinäkuuta 2015

gluteenittomat sämpylät

sisäinen leipuri on herännyt minussa ja olen leiponut parin päivän aikana enemmän kuin melkein koko vuoden aikana.


Olen pitkään miettinyt leipien ja sämpylöiden leipomista kun kaupan gluteenittomat leivät ovat hävyttömän kalliita tai ei niin hyviä. Mielestäni leivän pitää maistua leivältä eikä miltään teolliselta jauholta miltä valitettavasti kaikki maissijauhoihin tehdyt maistuvat.
Olen itsekin tehnyt näkkileipää maissijauhoista ja se menee kun laittaa oikein paljon kaikkia siemeniä mutta ei se saa huutamaan mitään ylistyslaulua.
Pitänee alkaa kehitellä jotain uutta reseptiä.

Olen ratkaissut leipäongelman sillä, että ostan aina kauraleipää pussissa joka on ihan hyvää (joskin sekin aika kallista), varsinkin Perheleipurien Kaura 100  mistä tulee paahdettaessa ihanan rapea kuori. Kieltämättä joka ikinen päivä samaa leipää syöminen alkaa jossain vaiheessa kyllästyttää ja sitä alkaa kaivata hieman vaihtelua.

Muutama viikko sitten Hesarissa olikin gluteenittoman sämpylän ohje ja ajattelin kokeilla sitä. Ongelma tuli vastaan kun täysjyväkaurajauhoja (Provena) ei ole ihan joka kaupassa.
Tiedustelin saatavuutta Lauttasaaren K-supermarketista eikä heilläkään ollut mutta kauppias Ali sanoi, että he tilaavat sitä heti ja maanantaina löytyy.
Aivan superhyvä palvelu ja maanantaina niinkuin luvattiin, hyllyssä oli jauhot kauniissa rivissä.
Kiitos vielä mahtavasta palvelusta!



Eilen tein taikinan ja annoin olla yön yli jääkaapissa (saatoin ehkä tappaa hiivan koska en tiennyt, että kuivahiivan pitää aktivoitua ennen kylmään laittamista. No nyt tiedän...). Tänä aamuna paistoin sämpylät ja vaikkei ne ihan kuvanmukaisesti kohonneita olleet eikä niin kauniitakaan, hyviä niistä tuli. Ehkä vähän jauhojen suhdetta pitää muuttaa, vähemmän tattaria ja enemmän kauraa mutta tästä on hyvä alkaa tuunailla reseptiä.


Gluteenittomat sämpylät

3/4 palaa tuorehiivaa (itse käytin kuivahiivaa)
5 dl vettä
2 tl suolaa
4 dl tattarijauhoja
4 dl täysjyväkaurajauhoja (Provena)

Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola. Lisää jauhot sekoitellen. Älä vaivaa, taikina saa jäädä löysäksi. Jos teet kuivahiivaan, sekoita hiiva ja suola jauhoihin, lisää hieman kädenlämpöistä kuumempi vesi ja sekoita.

Peitä taikina leivinpaperilla ja pyyhkeellä ja laita kulho jääkaappiin yöksi.

Nosta isolla lusikalla taikinakekoja pellille, paista 225 asteessa noin 25 minuuttia niin, että sämpylöistä tulee kullanruskeita. Älä peitä paistamisen jälkeen jotta kuori pysyy rapeana.


Helppoa kuin mikä ja kunhan muistaa oikean hiivan käsittelyn niin ei tässä oikein voi epäonnistua.

Hyviä leipomishetkiä <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti